Hvad er Irlen Syndrom?

Definition

Irlen Syndrom er en sansemæssig forstyrrelse, hvor hjernen fejltolker, hvad øjnene ser. I svære tilfælde kan det gøre læsning særdeles vanskeligt og/eller særdeles ubehageligt, og derved kan indlæring sinkes eller besværliggøres. På lang sigt kan Irlen Syndrom sabotere et menneskes uddannelses- og karrieremuligheder.

Læs mere om Irlen Syndrom og læsevanskeligheder længere nede 

Definition

Et syndrom er en gruppe af symptomer, der optræder enkeltvis eller i kombination, og som formodes at have en årsagsmæssig sammenhæng.

Kan din hjerne fejltolke, hvad øjnene ser?

Ja, det kan den sagtens. Alle kan opleve, at hjernen fejltolker input via øjnene. Prøv at lade øjnene vandre rundt i den følgende illustration. Din hjerne fortæller dig nok, at der er sorte prikker, der blinker rundt omkring i de hvide cirkler. Det er der bare ikke. De hvide cirkler er hvide hele tiden. Det vil du kunne se, hvis du bliver ved med at stirre på en af dem.

Personer med Irlen Syndrom kan opleve fænomener, der minder om dette, når de læser.

Prøv at forestille dig, hvor svært det ville være at læse, hvis bogstaverne i en tekst kom og gik lige som de sorte prikker.

Irlen Syndrom er et problem, som relativt få kender til, bortset fra de mennesker, der lever med det til dagligt, og de ved for det meste ikke, hvad det er eller kaldes.

Problemet blev identificeret af skolepsykolog Helen Irlen for ca. 30 år, og hun kaldte det for Scotopic Sensitivity Syndrome (engelsk), hvilket kan oversættes til Skotopisk Sensitivitets Syndrom (dansk). I dag bruges oftest betegnelsen Irlen Syndrom.

Personer med Irlen Syndrom oplever verden omkring sig på en forvrænget måde som følge af en følsomhed over for lys med visse bølgelængder. De reagerer med andre ord på lys fra visse områder i farvespektret. (Tænk på, at sollys, der passerer gennem et prisme, brydes op i en vifte af smukke regnbuefarver).

Det er vigtigt at forstå, at Irlen Syndrom er et sansemæssigt problem (en dysfunktion) snarere end et synsproblem. Det kan både være tilstede hos personer, der bruger briller, og hos personer, der har et perfekt syn, og som ikke har behov for briller. Problemet skyldes således ikke en svaghed i det visuelle system men snarere, at hjernen fejlfortolker og ligefrem forvrænger den modtagne information.

De forvrængninger, en person med Irlen Syndrom oplever, viser sig tydeligst under læsning, når vedkommende forsøger at læse sort tekst på en hvid baggrund – og især hvis overfladen er blank (reflekterende), og hvis lyset er skarpt (neonrør/ lysstofrør er det allerværste).

Ud over at påvirke selve læsningen, kan Irlen Syndrom også hæmme energiniveau, motivation og arbejdsproduktivitet. Selv problemer med opmærksomhed, håndskrift, brug af de store muskler samt afstandsbedømmelse kan være en effekt af Irlen Syndrom.

Irlen Syndrom er mere end et læseproblem, og i en bredere sammenhæng kan det have en meget negativ effekt på uddannelse, sportsudøvelse, færden i trafikken, musikudøvelse, koordination, selvopfattelse, selvtillid og meget andet.

Irlen Syndrom og læsevanskeligheder

0
    0
    Lagt i kurv
    Din kurv er tomTilbage til butikken