Forlaget Adlandia

BARE FOR SJOV
af Linus Torvalds (skaberen af Linux) & David Diamond
ISBN 87-981179-3-9
(Engelsk titel: Just for Fun)


Indholdsfortegnelse | Introduktion | Anmeldelser/Foromtaler | Citater | Læserkommentarer | Artikler
 

LINUS TORVALDS

Cover til bogen Bare For Sjov. Klik for at se i stort format.

Foto af Linus Torvalds

Linus Torvalds
skaberen af
LINUX-operativsystemet.

(Foto: © Transmeta)

LINUS TORVALDS UDNÆVNT TIL
ÅRETS EUROPÆER I ÅR 2001
af Reader's Digest

RESERVERING:


Bogen kan købes hos din boghandler eller direkte hos forlaget. (se nederst)

Forsendelse af én bog direkte fra forlaget koster kr. 42,- inkl. moms.

 Amazons Linux Side


Linux-pingvinen Tux
er tegnet og stillet til rådighed af: lewing@isc.tamu.edu og The GIMP


HYGGELIG RECEPTION

Der blev holdt en lille uformel reception hos SuperUsers på Karlebogaard ved udgivelsen af bogen:

reception3.jpg (240313 bytes)
I det italienske bibliotek

reception2.jpg (75327 bytes)
Portvin & læsning

reception1.jpg (83331 bytes)
Læsning & Skål i
Bare For Sjov-T-shirt


Fra Linuxforum 2/3-2002:

eric_raymond.jpg (30467 bytes)

En af Open Source bevægelsens mest markante personligheder, Eric S. Raymond (omtalt flere gange i Linus' bog og keynote speaker ved Limuxforum), ses her i hyggelig samtale med Anita Bringsberg fra Polyteknisk Boghandel, der havde gjort meget ud af bl.a. Bare For Sjov.

Linuxforum

Videooptagelser af keynote speakers


 

OM BOGEN OG FORFATTEREN

BARE FOR SJOV
af Linus Torvalds & David Diamond

ISBN 87-981179-3-9
Distribution til boghandlere via DBK
Oversættelse: Sandra Anthony
304 sider. Stift bind. Kr. 298,-

Linus Torvalds er manden bag det gratis LINUX-operativsystem. Han er den absolutte stjerne inden for computerverdenens Open Source bevægelse - manden der blev helt og revolutionær ved et tilfælde. Han anses for en reel trussel mod Microsofts enevælde.
Bare For Sjov er en selvbiografi iblandet humor, forretningsfilosofi samt hans syn på Open Source, motivationsfaktorer, meningen med livet, fremtiden for LINUX og computerindustrien og meget meget mere. Forfriskende læsning for computerfolket og alle med interessere i Open Source, teknologisk udvikling som holdsport, LINUX-operativsystemet og Linus selv.
Bogen er ikke en teknisk gennemgang af LINUX og selve koden -- det er en selvbiografi og en historisk fortælling (i et moderat teknisk sprog) med mange detaljer og synspunkter om computerverdenen, dens nøglepersoner, produkter og begreber. Bogen er krydret med masser af dialog og personlig email-korrespondence.
Vi følger ham fra barndommen i Finland, hvor han fik sin første computer, og indtil i dag, hvor han nærmest har opnået heltestatus. Linus arbejder i dag hos Open Source Development Labs, en organisation der arbejder på at fremme væksten og anvendelsen af Linux i virksomheder (se pressemeddelelse fra 2003).
Denne bog er stærkt imødeset, da informationerne om Linus Torvalds indtil nu har været ganske sparsomme.

David Diamond (co-forfatter) er redaktør af Red Herring Magazine. Han skriver ofte for New York Times, Business Week og Wired.

Bogen henvender sig bl.a. til:

  • Ægte nørder
  • Unix/Linux-brugere / -administratorer / -udviklere
  • Tilhængere af Open Source
  • Tilhængere af fri software
  • Programmører / Softwareudviklere / Systemudviklere
  • IT-ledere / Projektledere
  • Virksomhedsledere, der er på udkig efter nye ideer
    inden for ledelse og produktudvikling
 
INDHOLDSFORTEGNELSE TIL BOGEN:

INDLEDNING
Takord
Introduktion: Gule huskesedler ... (herunder)
Indledning: Meningen med livet (1)
EN NØRD FØDES
ET OPERATIVSYSTEM BLIVER TIL
BALLETS KONGE
Eneretsbeskyttelse (Intellectual Property)
Kontrollens Endeligt
Bare for sjov i fremtiden
Det fornuftige ved Open Source
Berømmelse og rigdom
Meningen med livet (2)
ORDFORKLARINGER (udarb. af forlaget)
Stikordsregister

6
8
11
19
57
151
236
247
253
258
269
277
285
293
 
FRA DAVID DIAMOND'S INTRODUKTION TIL BOGEN:

Gule huskesedler fra en revolution

I de sidste euforiske år af det tyvende århundredes fandt der en revolution sted sideløbende med alle mulige andre revolutioner. Tilsyneladende fra den ene dag til den anden blev verden opmærksom på Linux som operativsystem. Pludselig brød systemet ud af inkubatoren hjemme hos sin ophavsmand, Linus Torvalds, og beundres og bruges nu af computerfreaks, der sværger til det. For dem er det blevet til en kult. Og det er ved at infiltrere de store selskaber, der kontrollerer kloden. Fra at have være brugt af ét enkelt menneske har operativsystemet nu udviklet sig til at have millioner af brugere på alle jordens kontinenter, inklusive nogle på Antarktis - selv det ydre rum, hvis man tæller NASAs forposter i rummet med. Ikke alene er det blevet det mest udbredte operativsystem på de servere, som danner basis for World Wide Web verden over, men udviklingsmodellen for Linux er i sig selv et netværk. Systemet er et resultat af hundrede tusinder af frivillige programmørers indsats - det er blevet det mest omfattende samarbejdsprojekt, verden nogen sinde har set. Open Source-filosofien bag dette er enkel: Information - i dette tilfælde kildekoden eller de grundlæggende instruktioner, der ligger bag operativsystemet - bør være fri og tilgængelig for enhver, der er interesseret i at forbedre systemet. Til gengæld skal disse forbedringer så også være frit tilgængelige for alle. Det er et princip, der har virket befordrende på den videnskabelige forskning i århundreder. Nu har konceptet også vundet indpas inden for virksomheds- og organisationsledelse, og man kan forestille sig, at det vil kunne danne basis for skabelsen af det optimale "produkt" inden for alle genrer lige fra planlægning af juridiske strategier til opera.

Men så var der nogle, der i glimt indså, hvad dette ville medføre i fremtiden, og de brød sig ikke om, hvad de så. Linus's runde, bebrillede ansigt blev bogstaveligt talt skydeskive hos Microsoft Corporation, hvor medarbejderne brugte hans billede som dartskive. Det var første gang, Microsoft Corporation virkelig følte sig truet. Men mange andre blev nysgerrige og ville vide mere om dette unge menneske, som - selvom han måske ikke startede det hele - så var den, der fik lavinen til at rulle, og som de facto blev bevægelsens leder. Det var nu ikke helt nemt - des mere Linux og Open Source vandt frem, des mindre interesseret virkede Linus i at snakke om det. Linus kom tilfældigvis til at starte en revolution i form af Linux, fordi han syntes, det var sjovt at rode med en computer (og fordi alternativerne ikke var særligt attraktive). Engang da han blev opfordret til at tale ved en stor begivenhed, så nogle af hans millioner af tilhængere i det mindste kunne se ham i virkeligheden, foreslog han, at han i stedet kunne lade sig "skyde af pinden" i en vand-faldgrube. Det ville være langt sjovere, forklarede han. Og så kunne det samtidig rejse nogle penge. Arrangørerne sagde nej tak. De mente ikke, at det er sådan, man leder en revolution.

Der er ingen, der er født til at blive revolutionær. Revolutioner kan ikke planlægges i forvejen. Man kan ikke styre en revolution.

Revolutioner sker bare . . .

-David Diamond

ANMELDELSER & OMTALER af "BARE FOR SJOV":

DANMARK:
Dansk IT: UPGRADE nr. 2 (hele side 10)
22. februar 2002: BARE FOR SJOV (af Steen Jensen).

Lektørudtalelse (01/51) 2 378 570 6 (20% uddrag):
" ... Linus-folket vil forstå at værdsætte bogen ... En bog man ikke behøver at være nørd eller glødende Linux-freak for at kunne få et udbytte eller blive underholdt af. (af Finn Windfeldt Hansen).

Jubii: Nyt om bøger nr. 29. 8. december 2001: Linus Torvalds & David Diamond: Bare For Sjov (af Jann Kalf Larsen).

Alt om DATA nr. 10 Eksklusiv- for abonnenter (hele side 32-33) oktober 2001: Det var bare for sjov! (af Jesper Laisen).

DKUUG NYT nr. 136 (Foreningen for åbne systemer og Internet) (side 26-27) september 2001: Just for fun - the story of an accidental revolution (af Peter Toft, Formand for SSLUG).

Helsingør Dagblad nr. 171 (hele side 8) 30. juli 2001: Lille forlag i Humlebæk står bag udgivelsen af to internationale edb-guruers bøger på dansk (af Gunhild Korsgaard).

UGE-NYT (s.12) 17. juli 2001: Forlag i Dageløkke bag særlig bog (af Lene Vind).

PC PRO Nr. 7 (hele s.74) d. 28. juni 2001: Verden ifølge Linus (af Andreas Ott).

PROSA Nr. 5 (hele bagsiden) Maj 2001: En tilfældig revolutionær (af Karsten Bengtsson, San Francisco).

UDLANDET:
ZDNet UK
(amerikansk udgave)
Newsweek
(amerikansk udgave)
Business & Finance BookPage
(amerikansk udgave)
32bitsonline
(amerikansk udgave)
eCompany
(interview med Linus)

DIVERSE CITATER:

"Denne bog er sjov. For computerinteresserede læsere giver bogen et godt billede ind i en verden, hvor software kan udvikles af folk via Internettet, og stilles til rådighed for alle. Det er kernen i Open Source verdenen, og i bogen sættes fokus på Linux, som er det mest succesfulde Open Source projekt. Forfatteren Linus Torvalds fortæller med basis i sin finske opvækst om vejen frem til at være en af verdens bedste software programmører. Bogen giver et fint billede af personen Linus og i høj grad af hvordan computerstyresystemet Linux blev til."

--Peter Toft, Ph.D, Formand for SSLUG
(Skåne Sjælland Linux User Group)

"... Spændende og underholdende læsning med en underfundig dybde."

--PC PRO nr. 7, 2001

"It's an entertaining work...breezy, colloquial...the reader will find insights into how the mind of a creative computer developer works."

-- Newsweek
"Linus Torvalds [is]...the leader of a moral crusade determined to free the digital masses from the clutches of inferior technology and corporate ambition ...the program that started simply as [his] own personal project has spawned a genuine movement in the hard-core programmer culture that some boldly predict will lead to Microsoft's downfall."
-- Chicago Tribune
"Linus is the benevolent dictator the whole community trusts."
--Larry Augustin, President of VA Research
"Linus Torvalds is a lot like Bill Gates...both are about the same height."
-- USA Today
"Some people are born to lead millions. Others are born to write world-changing software. Only one person does both: Torvalds."
-- Time Magazine/ Time Inc.
"Software is like sex: it's better when it's free."
--Linus Torvalds
"Perhaps the most entertaining business book you'll read this year."
-- eCompany
"Leavened with an appealing, self-deprecating sense of humor and a generous perspective that few hardcore coders have, this is a refreshing read for geeks and the techno-obsessed."
-- Publishers Weekly
"Just for Fun...tells the fascinating story of Linux's birth and rapid growth...it is nothing less than a primer for the next stage of the digital revolution."
-- Talk Magazine
"The book is eminently readable...first, the book is, as one might expect from such an accomplished programmer, perfectly structured; and second, the subject matter is fascinating."
-- ZDNet UK
"Just for Fun is perfect fodder- an eminently readable account of Linus Torvalds' short life that gives a clear picture of the man..clearly and engagingly written.
-- Salon.com
Gå til top
Til toppen

Forlaget Adlandia * Lille Mosevej 8 * DK-3050 Humlebæk * Tlf: 49 16 01 82 * Fax: 49 16 01 83
Email: Adlandia@post8.tele.dk * URL: www.adlandia.dk